Header image
Kyläkokous ja virkamiehiä

 

Kertonut Anastasia Moshnikoff (s. 1893)

Ennen meillä oli Petsamossa tapana pitää kyläkokous aina silloin, kun lapset tuotiin talvikylän kouluun. Kylässä oli silloin kymmennysmies, kylänvanhin ja metsänhoitaja. Nämä kolme henkilöä oli nimetty jokaiseen kylään. Minun miehenikin, se joka kuoli, Kiureli, oli kylänvanhimpana. Hänen jälkeensä siihen määrättiin Jaakko. Kun Kiureli vanheni, Jaakko tuli hänen tilalleen kylänvanhimmaksi.

Ennen kuin pidettiin kyläkokous, kulki kymmennysmies ristisauvoineen talosta taloon kutsumassa ihmiset kokoukseen. Kun hän kulki ristisauvan kanssa, silloin hän oli herrana virantoimituksessa. Sauva oli siitä merkkinä. Kylänvanhimmalla puolestaan oli sellainen vaskinen merkki, jossa oli jotain kirjoitusta. Se kiinnitettiin takin hihaan. Kun hän kulki tällainen takki päällään, silloin hänkin oli herrana virantoimituksessa.

Metsänhoitaja ja metsänvartija olivat metsäherroja. He eivät kulkeneet kylissä tarkkaan määrättyinä aikoina. Kunhan muutaman kerran vuodessa kävivät. En muista tarkkaan monestiko vuodessa kävivät katsomassa metsiään. Metsiensä vuoksi kävivät. Kuolan kaupungissa oli kaikenlaisia isompia herroja. He olivat venäläisiä virkamiehiä.

Kyläkokouksissa selvitettiin meidän asioitamme. Jos kuitenkin oli sellaisia asioita, joita emme pystyneet itse selvittämään, paperit lähetettiin esimerkiksi Ristikenttään tai Kuolaan. Näitä asioita viemään eteenpäin valittiin kylästä kolme miestä. Heidät valittiin hoitamaan asioita koko kylän puolesta.

 

 

 
 


Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks