Header image
Nuorttijärven kyläkirjat

 

Kertonut Anastasia Moshnikoff (s. 1893)

Ennen vanhaan kahdella kylällä, Suonikylällä ja Nuorttijärvellä oli kummallakin omat kyläkirjat. En ole niitä nähnyt, mutta muistelevat. Tämän pituiset paperit, vai miten pitkät lienevät olleetkaan.

Nuorttijärven kylässä tytöt olivat löytäneet asiakirjan. He olivat leikanneet papereiden päästä palan tytönlakin kovikkeeksi. Mutta Suonikylässä paperit olivat säilyneet kokonaisina. Siitä syystä se kylä oli tullut suuremmmaksi, kun Nuorttijärven paperi oli leikattu poikki.

Ne paperit olivat kylän asiakirjat eivätkä mitään tavallisia papereita. Niihin oli kirjoitettu kummankin kylän väen asioista. Kummallakin kylällä oli oma kirjansa joen hallinnasta.

Nuorttijärven kylässä tytöt olivat löytäneet asiakirjan. Miksi oli pantu niin huonoon paikkaan, että löytyi? Tytönlakkia tehdessään olivat leikanneet asiakirjasta osan lakin sisään kovikkeeksi. Pilasivat koko asiakirjan. Sen takia paperi jäi liian lyhyeksi ja joen pyyntipaikat vähemmiksi. Suonikylässä paperit säilyivät kokonaisina. Kylä kasvoi suuremmaksi, kun sillä oli enemmän pyyntipaikkoja.

 

 

 
 


Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks