Header image
Vainolainen tulee

 

Kertonut Vasko Moshnikoff (s. 1909)

Eräänä päivänä Laurukainen sanoo: ”Teidän ei pidä lähteä muuttoreissuun ennen kuin minä tulen takaisin.” Mutta Laurukainen viipyy ja viipyy. Muutamilla on haettuna muuttohärätkin jo valmiiksi.

Lopulta Laurukainen tulee. Niin kauan viipyi, että tuli jo sosekeli. Laurukainen ei riisunut pitkävartisia karvakenkiään eikä mitään, vaan käski heti pitää kyläkokouksen.

Kokous pidetään ja Laurukaiselta kysytään: ”Mikä nyt on niin tärkeä asia, että kaikkien piti sinua odottaa?” Laurukainen sanoo: ”Tänä vuonna pitää kokoontua Pietarin-päivänä, vainolainen tulee alas Nuorttijokea. Meidän pitää lähteä soutamaan Nuorttijokea ylös vainolaista vastaan.” ”Mitä sinä hourit?” ”En minä mitään houri, totta se on!”

Niinpä kokoonnutaan Pietarin-päivänä ja lähdetään ylös Nuorttijokea. Soudetaan ja soudetaan. Ihmisiä alkaa jo pelottaa, että vainolainen tulee yllättäen vastaan. Aiotaan panna kaksi miestä kävelemään rantaa pitkin edelle. No laittavat varmuuden vuoksi kolme miestä kävelemään.

Miehet kävelevät. Kosken kohdalla tulee veneitä vastaan. Vainolaiset vetävät veneitä ja kulkevat toisella puolen jokea. He kuuluvat puhuvan: ”Emme pysty kuljettamaan kerralla kaikkia tavaroita. Pitää hakea vielä toisen kerran.” Eräs kysyy: ”Jätetäänkö joku vahdiksi tänne?” Toinen sanoo: ”Kuka tänne nyt tulisi! Ei tänne kukaan tule, mennään vain kaikki.” Ja niin lähtevät.

Laurukainen joukkoineen vierittää kaikki rannalla olevat tavarat ja tarvikkeet jokeen. Itse soutavat joen toiselle puolelle. Sieltä he katsovat harjun päältä miten vainolainen tulee. Kun vainolaiset huomaavat kaikkien tavaroittensa kadonneen, he kääntävät veneensä ympäri ja palaavat sinne, mistä olivat tulleetkin.

 

 

 
 


Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks