Header image
Pelit ja leikit

Petsamossa hauskuutimme itseämme peleillä ja leikillä. Osa niistä oli sellaisia, joita leikimme talvikylässä ulkona isolla joukolla esimerkiksi nuoraleikki. Pihalla tai pirtissä voimme pelata erilaisia pelejä poron koparaluilla esimerkiksi paaskopeli.

Jaakko Sverloff (s. 1894) kertoo leikkien kulusta:

 

Nuoraleikki

”Meillä oli pitkä nuora, jonka molemmat päät solmittiin yhteen renkaaksi. Kaikki leikkijät pitivät nuorasta kiinni ja seisoivat suurena renkaana. Yksi meni renkaan sisään ja hänen piti ottaa kiinni ympärillä seisovia. Hän ei saanut mennä renkaan ulkopuolelle. Se, jota hän tavoitteli, sai päästää nuorasta irti. Sen, jonka hän sai kiinni, piti mennä hänen tilalleen renkaan sisään uudeksi kiinniottajaksi.

Tällaista leikkiä me leikimme Suonikylässä keväällä ulkona.”

Anni Feodoroff (oikealla punainen huivi päässä) opetti lapsille nuoraleikin leikkimistä koulun perinnepäivänä vuonna 1987.
Anni Feodoroff (oikealla punainen huivi päässä) opetti lapsille nuoraleikin leikkimistä koulun perinnepäivänä vuonna 1987.

 

Lankaleikki

”Lankaleikkiä leikimme aina tuvassa. Jos neljä oli leikkimässä, otettiin kaksi pitkää lankaa, jos leikkijöitä oli kuusi, otettiin kolme lankaa. Yksi piti langoista keskeltä kiinni, ja langanpäät roikkuivat ympärillä vapaina. Sitten jokainen tarttui omaan lankaansa ja keskeltä kiinnipitänyt päästi irti.

Näin aina kaksi ihmistä piti samasta langasta kiinni, ja heidän piti suudella toisiaan. Tämä oli tyttöjen ja poikien mielestä hauska leikki.”

 

Sormusleikki

”Sormusleikkiä leikittiin tuvassa aina silloin, kun oli paljon porukkaa paikalla. Tätä leikkivät kaikenikäiset yhdessä.

Aluksi leikkiin valittiin yksi sormuksen ’mättäjäksi’ ja toinen arvaajaksi. Muut istuvat penkeillä lähekkäin toisiaan. ’Mättäjällä’ on sormus kourassaan piilossa ja hän kuljettaa sitä henkilöltä toiselle jättäen sen jonkun kouraan. Arvaajan pitää arvata, kenen kouraan sormus on ’mätetty’. Kolme kertaa saa arvata. Jos osuu oikeaan pääsee itse ’mättäjäksi’. Mutta ellei arvannut oikein kolmannellakaan kerralla, piti pojan sanoa morsiamensa nimi ja tytön sulhasensa nimi.”

 

Muita leikkejä ja pelejä

Muita leikkejämme olivat vielä esimerkiksi käsi-käteen-leikki, selkäänlyöntileikki ja huivileikki, joita niin ikään leikimme isommalla joukolla. Miehet ja pojat pelasivat myös kyykkää ja pallopelejä.

Poron koparaluut sopivat monenlaiseen pelaamiseen. Suosittu pelimme oli nimeltään paaskopeli. Sitä sopi pelata sekä vanhemman että nuoremman väen ajankulukseen.

Nikolai Feodoroff ja Anni Feodoroff pelaavat paaskopeliä 1980-luvulla.
Nikolai Feodoroff ja Anni Feodoroff pelaavat paaskopeliä 1980-luvulla.

 

Eri muotoisilla koparaluilla rakensimme pororaitoja rekineen, saneineen, pulkkineen ja niitä vetävine poroineen. Tätä leikkivät etupäässä lapset.

Me olemme pelanneet myös erilaisia lautapelejä, mutta niistä ajoista on jo kauan. Muistissamme on enää tammipeliä muistuttava peli, jota pelasimme shakkiruutuisella laudalla. Sitä pelasimme vielä evakkoajan jälkeen ensimmäisinä vuosina Sevettijärvelle asettumisen jälkeen.

Ajankuluksi kyselimme toisiltamme myös arvoituksia. Tiedätkö sinä

”Mikä se on joka tuvassa asuu, mutta ulkona silmänsä pesee?” (harjahirsi)

”Talvella lihava, mutta kesällä laiha?” (tuura)

 
 


Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks