Header image
Vuoden koltta 2007: Elias Moshnikoff

Perustelut palkinnon myöntämiselle

Aikana, jolloin leuddaaminen ei ollut jopa sopivaa, Vää´sǩ Ellj eli Elias Mosnikoff rohkeasti kulki omaa tietään ja rupesi palauttamaan mieleensä leuddien maailmaa, johon hän oli pienenä poikana kasvanut kuunnellessaan äitinsä ja Naska-mummon leuddeja. Ja eipä aikaakaan, kun Elias leuddasikin jo yleisölle. Leuddaajana Elias on menevä, hauska ja sävykäs. Äänestä löytyy pontta sekä tarpeen vaatiessa herkkyyttä. Eliaksen esiintyminen on mukaansa tempaavaa ja kuulija uppoutuu tarinoihin, joissa on osuvia eläinvertauksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Eliaksen tieto taito leuddeista on hyvin syvä ja hän on toiminut myös nuoren polven leudd-opettajana. Hän on toiminut asiantuntijana käytäessä läpi valtavaa leudd-arkistomateriaalia, joka tuo meidän esivanhempaimme äänet tähän päivään. Yhteistyö Marko Jousteen ja Seija Sivertsenin kanssa huipentui keväällä 2007 julkaistuun Maaddârää´jji leeu´d -levy- ja kirjakokonaisuuteen. Teos tuo leuddien maailman nykykuulijalle lähemmäs kuin koskaan aikaisemmin erinomaisten käännösten, valokuvien ja taustoitusten kautta.

Leudd kiteyttää kansamme huumorintajua ja samalla meidän kaipuutamme sekä tapaamme hahmottaa maailmaa. Siksi leuddin ei tulisi koskaan meiltä hävitä. Elias on tehnyt erittäin merkittävän työn tämän turvaamiseksi ja siksi hän on Vuoden koltta 2007.
 

Elias vaimonsa Senjan kanssa.
Elias vaimonsa Senjan kanssa.