Header image
Vuoden koltta 2009: Matleena Fofonoff

Perustelut palkinnon myöntamiselle

Kolttasaamelaisen naisen itseilmaisun kenttä on kautta aikain ollut käsityö: kuinka hän vaatettaa itsensä ja läheisensä, kuinka koristaa perheensä käyttöesineet, miten luo kauneutta ympärilleen.

Mestareiden opissa mestariksi kasvanut, kädentaidoiltaan verraton Maadrân Evvan nijdd Matleena on kehittänyt esiäitiensä ikiaikaiset taidot huippuunsa ja jatkaa sukupolvien ketjua taitojensa eteenpäinsiirtäjänä – Matleena on nyt se, jolta kysytään. Suonikylän perillisenä, Rautaperäjärvellä syntyneenä Matleena tuntee perinjuurin vanhat menetelmät ja jatkuvasti kokeilee, uudistaa: miten voisimme tehdä tämän vielä paremmin. Matleenan työ erityisesti juurien ja kalannahkojen parissa on nostanut nämä miltei hyljeksityt ja unohduksiin painumassa olleet materiaalit jälleen arvoiseensa
asemaan.

Matleenan verraton muodon ja tyylin taju ilmenee hänessä myös opettajan anteliaisuudessa: hän jakaa omastaan. Vielä monet kokeilut odottavat edessäpäin käsityömestariamme, joka juhlii omaa juhlavuottaan Sevettijärven suurena juhlavuotena. Matleena on kolttanaisen taidon ja tiedon kiteytymä, ja siksi hän on Vuoden koltta 2009.
 

Matleena Fofonoff kutoo lapasta.
Matleena Fofonoff kutoo lapasta.